Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,253,499,505,438

Obseg 24 h:

$38,047,861,345

Veriženje blokov

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz Veriženje blokov v kripto izrazoslovju?

Veriženje blokov je decentralizirana in distribuirana digitalna knjiga, ki zabeleži transakcije na mnogih računalnikih, tako da noben zabeleženi podatek ne more biti retrospektivno spremenjen, brez spremembe vseh naslednjih blokov. To omogoča udeležencem, da transakcije neodvisno in relativno poceni preverijo in revidirajo.

Gre za posebej varno tehnologijo, ker je odporna na spreminjanje podatkov. Koncept veriženja blokov je bil prvič predstavljen leta 2008 s strani posameznika (ali skupine posameznikov) znanih kot Satoshi Nakamoto med ustvarjanjem Bitcoina, prve decentralizirane kriptovalute. Od takrat se je tehnologija uveljavila v številnih aplikacijah onkraj kriptovalut.

V veriženju blokov so transakcije združene v bloke. Vsak blok vsebuje seznam transakcij in kriptografski izračun prejšnjega bloka, ki povezuje bloke v verigo. Ta veriga blokov je shranjena v omrežju računalnikov, imenovanih vozlišča, vsako od njih ima kopijo celotnega veriženja blokov.

Vsakič, ko se zgodi nova transakcija, jo večina vozlišč v omrežju preveri, nato pa jo dodajo v nov blok. Ko je blok napolnjen s določenim številom transakcij, ga dodajo na konec verige. Uporaba kriptografskih izračunov zagotavlja integriteto in kronološki red veriženja blokov, kar skoraj onemogoča, da bi posameznik spremenil preteklostne transakcije.

Ena ključnih lastnosti veriženja blokov je decentralizacija. Za razliko od tradicionalnih baz podatkov, ki so običajno shranjeni na enem samem strežniku in nadzorovani s strani enega samega subjekta, so veriženja blokov razpršena v omrežju računalnikov, pri čemer ima vsako enakopraven glas pri preverjanju transakcij. To pomeni, da nobeno posamezno podjetje nima popolnega nadzora nad podatki v veriženju blokov, kar ga naredi zelo odpornega proti cenzuri in korupciji.

Poleg kriptovalut imajo veriženja blokov široko paleto drugih potencialnih aplikacij, kot so sledenje dobavni verigi blaga, beleženje glasov na volitvah, preverjanje identitet in še več. Tehnologijo veriženja blokov mnogi vidijo kot pomemben preboj pri zapisovanju in preverjanju transakcij in podatkov.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze

Medved-kit

Izraz 'medved-kit' se uporablja na kriptovalutnih trgih in združuje besedi 'medved' in 'kit'. Najprej razčlenimo ti dve besedi posamezno.

Preberi več

Nosilec vreče

Nosilec vreče se nanaša na vlagatelja ali trgovca, ki drži sredstvo, ki je močno izgubilo vrednost, običajno z malo ali skoraj nobenimi možnostmi za povrnitev svoje nekdanje cene.

Preberi več

Atomske izmenjave

Atomska izmenjava, znana tudi kot trgovina prek verig ali atomska trgovina prek verig, je tehnologija, ki omogoča neposredno trgovino od posameznika do posameznika prek različnih omrežij veriženja blokov.

Preberi več

ATL

V finančnem in še posebej v kriptovalutnih kontekstih kratica 'ATL' označuje 'Vsečasni nizki' ('All-Time Low'). Označuje najnižjo točko cene, ki jo je določeno sredstvo, kot je delnica ali kriptovaluta, kdaj doseglo v celotni zgodovini trgovanja.

Preberi več

Blok

Blok je zbirka podatkov, ki vsebuje sklop preverjenih in potrjenih transakcij. Deluje kot gradnik veriženja blokov, od tod tudi ime.

Preberi več

Raziskovalec blokov

Raziskovalec blokov je orodje ali spletna stran, ki uporabnikom omogoča raziskovanje in krmarjenje skozi podatke, shranjene na veriženju blokov.

Preberi več

Višina bloka

Višina bloka se nanaša na zaporedni red ali položaj bloka znotraj veriženja blokov. To je edinstveno identifikacijsko številko, dodeljeno vsakemu bloku.

Preberi več

Nagrada za blok

Izraz 'nagrada za blok' se nanaša na spodbudo, ki jo prejmejo rudarji ali validatorji, ki uspešno rudarijo ali potrdijo nov blok v omrežju veriženja blokov.

Preberi več