Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,253,499,505,438

Obseg 24 h:

$38,047,861,345

Centralizirano

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz Centralizirano v kripto izrazoslovju?

V kripto svetu se 'centralizirano' nanaša na sistem ali kriptovaluto, ki jo nadzoruje centralna oblast ali entiteta. To je nasprotje decentraliziranim kriptovalutam, kot je Bitcoin, ki delujejo na omrežju enakovrednih udeležencev brez centralne oblasti.

V centraliziranem kripto sistemu centralna oblast, pogosto predstavljena s podjetjem ali organizacijo, nadzoruje ključne vidike kriptovalute. To lahko vključuje nadzor nad ustvarjanjem in distribucijo kriptovalute, upravljanje pravil in protokolov ter nadzor nad preverjanjem transakcij in vodenjem evidenc.

Centralizirane kriptovalute običajno temeljijo na centralizirani podatkovni zbirki ali različici knjige, ki jo upravlja centralna oblast. Ta oblast ima moč, da spreminja podatkovno zbirko, spreminja zapise o transakcijah in uveljavlja pravila in politike. Nekateri primeri centraliziranih kriptovalut vključujejo stabilne kovance, kot je Tether (USDT), ali centralizirane digitalne valute, izdane s strani centralnih bank, kot je digitalni yuan.

Centralizirane kriptovalute lahko ponujajo določene prednosti, kot so hitrejša obdelava transakcij, možnost razveljavitve transakcij in centralizirano upravljanje za skladnost z regulativami. Prav tako lahko zagotavljajo bolj znan uporabniški vmesnik v primerjavi z decentraliziranimi alternativami. Kljub temu se centralizirane kriptovalute soočajo s kritikami v zvezi z nadzorom centralne oblasti.

Pomisleki vključujejo možnost cenzure, vdorov v podatke, koncentracijo moči in pomanjkanje preglednosti. Po drugi strani pa decentralizirane kriptovalute, kot sta Bitcoin in Ethereum, delujejo na decentraliziranih omrežjih s pomočjo mehanizmov soglasja, kot sta delovni dokaz ali dokaz deleža. Te kriptovalute omogočajo transakcije med enakovrednimi udeleženci in jih običajno upravlja distribuirano omrežje udeležencev namesto centralne oblasti.

Decentralizirane kriptovalute si prizadevajo za spodbujanje preglednosti, odpornosti proti cenzuri in avtonomije uporabnikov. Zasnovane so, da odpravijo potrebo po zaupanju v centralno oblast in zagotovijo bolj demokratičen in odprt finančni sistem.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze

Medvedje

Na finančnih trgih se izraz 'medvedje' uporablja za opis negativnega ali pesimističnega razpoloženja glede cene ali prihodnjih možnosti določenega sredstva, trga ali gospodarstva.

Preberi več

Bikovsko

Na finančnih trgih se izraz 'bikovsko' uporablja za opis pozitivnega ali optimističnega razpoloženja glede cene ali prihodnjih možnosti določenega sredstva, trga ali gospodarstva.

Preberi več

Medvedji trg

Na finančnih trgih izraz 'medvedji trg' označuje obdobje padanja cen in splošnega pesimističnega razpoloženja med investitorji.

Preberi več

Bikovski trg

Izraz 'bikovski trg' se uporablja na finančnih trgih za opis obdobja, ko so cene v splošnem v porastu, in investitorsko razpoloženje je pozitivno.

Preberi več

Razcep verige

Ko govorimo o 'razcepu verige' v kontekstu tehnologije veriženja blokov, se nanaša na situacijo, ko se enotno veriženje blokov razdeli na dve ali več ločenih verig, vsaka s svojim naborom pravil in vzdrževanjem neodvisne zgodovine transakcij.

Preberi več

Krožeča Dobava

Krožeča dobava se nanaša na skupno število kovancev ali žetonov kriptovalute, ki so trenutno v javni obtoku in na voljo za trgovanje ali transakcije.

Preberi več

Oblak Rudarjenja

Oblak rudarjenja se nanaša na prakso najema rudarskih virov od ponudnika tretje osebe za oddaljeno rudarjenje kriptovalut. Namesto da bi postavljali in upravljali svojo lastno rudarsko opremo, uporabniki dostopajo do rudarskih zmogljivosti prek interneta.

Preberi več

Kovanec

Kovanec se nanaša na digitalno sredstvo, ki deluje kot oblika valute v določenem verižnem bloku ali omrežju kriptovalute. Za razliko od fizičnih valut kovanci obstajajo le v digitalni obliki in so zasnovani za omogočanje varnih in decentraliziranih transakcij.

Preberi več