Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,253,499,505,438

Obseg 24 h:

$38,047,861,345

DeFI

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz DeFI v kripto izrazoslovju?

DeFi, kratica za decentralizirano finance, se nanaša na hitro rastoče gibanje in ekosistem, ki si prizadeva ponovno ustvariti tradicionalne finančne sisteme in storitve z uporabo decentraliziranih tehnologij, še posebej verižnice (blockchain) in pametne pogodbe.

Aplikacije DeFi delujejo na javnih verižnicah, kot je Ethereum, in si prizadevajo zagotoviti odprti, vključujoči in dovoljenju nespremenjen dostop do finančnih storitev brez potrebe po posrednikih, kot so banke ali finančne institucije. DeFi zajema širok spekter decentraliziranih finančnih aplikacij in protokolov, ki ponujajo funkcionalnosti podobne tradicionalnim finančnim instrumentom. Te aplikacije vključujejo decentralizirane borze (DEX), platforme za posojanje in izposojanje, kmetovanje donosov, upravljanje sredstev, stabilne kovance, izvedene finančne instrumente in še več.

Ključna načela, ki ležijo v osnovi DeFi, so transparentnost, interoperabilnost in kompozabilnost. Aplikacije DeFi so običajno zgrajene z uporabo odprtokodnih pametnih pogodb, kar omogoča vsakomur pregled in preverjanje kode. Interoperabilnost omogoča različnim protokolom DeFi, da se integrirajo in medsebojno delujejo, ustvarjajo povezano in nemoteno finančno ekosistem.

Kompozabilnost se nanaša na sposobnost združevanja različnih gradnikov DeFi za ustvarjanje novih finančnih izdelkov ali storitev. Aplikacije DeFi izkoriščajo pametne pogodbe za avtomatizacijo in izvajanje finančnih transakcij in dogovorov, odstranjevanje potrebe po posrednikih. Na primer, na platformah za decentralizirano posojanje lahko posamezniki neposredno posojajo ali izposojajo sredstva od drugih udeležencev s pomočjo pametnih pogodb, ki avtomatizirajo postopek izposoje in vračila na podlagi predhodno določenih pogojev.

Eden od pomembnih prednosti DeFi je njegova sposobnost zagotavljanja finančnih storitev posameznikom, ki morda nimajo dostopa do tradicionalnih finančnih sistemov. Aplikacije DeFi omogočajo vsakomur z internetno povezavo dostop do finančnih storitev, ne glede na njihovo geografsko lokacijo ali ozadje. Vendar je pomembno opozoriti, da je DeFi še vedno nastajajoč in hitro razvijajoč se prostor, ki prinaša svoja lastna tveganja in izzive. Med te izzive spadajo ranljivosti pametnih pogodb, varnostna tveganja, volatilnost trga, regulatorne negotovosti in potreba po izobraževanju uporabnikov ter odgovornih finančnih praksah.

Sklepoma, DeFi se nanaša na gibanje in ekosistem, ki si prizadeva ponovno ustvariti tradicionalne finančne sisteme z uporabo decentraliziranih tehnologij, kot so verižnica (blockchain) in pametne pogodbe. Ponuja odprt in dovoljenju nespremenjen dostop do različnih finančnih storitev in instrumentov, brez potrebe po posrednikih. DeFi spodbuja transparentnost, interoperabilnost in kompozabilnost, omogoča posameznikom sodelovanje v globalnem in vključujočem finančnem ekosistemu. Vendar je pomembno, da pristopamo k DeFi previdno in z zavedanjem povezanih tveganj.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze

dApp

DApp, kratica za decentralizirano aplikacijo, se nanaša na aplikacijo, ki deluje na decentraliziranem omrežju, običajno na verižnici (blockchain).

Preberi več

DAO

DAO, or Decentralized Autonomous Organization, refers to a type of organization or entity that operates through smart contracts on a blockchain, with decisions made collectively by its participants rather than a central authority.

Preberi več

Konsenz

Konsenz, v kontekstu porazdeljenih sistemov, kot je blockchain, se nanaša na kolektivni dogovor med udeleženci glede veljavnosti in vrstnega reda transakcij ali sprememb v stanju sistema.

Preberi več

Kriptovaluta

Kriptovaluta se nanaša na digitalno ali virtualno obliko valute, ki temelji na kriptografskih tehnikah za varnost in deluje na decentraliziranih omrežjih imenovanih verižnice (blockchain).

Preberi več

DEX

DEX, kratica za decentralizirano borzo, se nanaša na vrsto kriptovalutne borze, ki deluje na decentraliziranem omrežju, običajno s pomočjo tehnologije verižnice (blockchain).

Preberi več

Dohodki

V kripto prostoru so dohodki koncept, ki se manj pogosto povezuje s kriptovalutami v primerjavi s tradicionalnimi delnicami.

Preberi več

DYOR

DYOR je kratica, ki pomeni 'Naredi svoje raziskave.' To je pogosto uporabljen izraz v kripto skupnosti in služi kot opomin posameznikom, naj pred kakršnimi koli naložbenimi ali finančnimi odločitvami izvedejo temeljite raziskave in skrbno presojo.

Preberi več

Borza

V finančnem kontekstu se izraz 'borza' nanaša na platformo ali trg, kjer je mogoče kupovati, prodajati ali trgovati z različnimi sredstvi, kot so kriptovalute, delnice, blago ali fiat valute.

Preberi več