Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,304,815,377,261

Obseg 24 h:

$33,762,585,980

ETF

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz ETF v kripto izrazoslovju?

ETF označuje 'borzno-trgovinski sklad.' To je vrsta naložbenega sklada, ki se trguje na borzi, podobno kot posamezne delnice. ETF-i so zasnovani za sledenje uspehu določenega indeksa, sektorja, surovine ali razreda sredstev. ETF-i investitorjem omogočajo pridobivanje izpostavljenosti raznolikemu portfelju sredstev, ne da bi neposredno imeli lastništvo podrejenih vrednostnih papirjev.

Ustvarjajo jih in upravljajo finančne institucije, njihove delnice pa predstavljajo sorazmerno lastništvo v podrejenih sredstvih sklada. Struktura ETF-a omogoča enostavno nakupovanje in prodajanje na borzi skozi ves trgovalni dan. Investitorji lahko kupijo ali prodajo delnice ETF-ov po tržnih cenah, podobno kot bi kupili ali prodali posamezne delnice. Ta likvidnost in trgovljivost omogočata ETF-om priljubljenost med mnogimi posamezniki in institucijami.

ETF-i lahko sledijo različnim vrstam sredstev ali indeksov, kot so delnice, obveznice, surovine, valute ali kombinacija teh. Cilj jim je reproducirati uspeh ciljnega indeksa ali razreda sredstev z vzdrževanjem portfelja vrednostnih papirjev, ki tesno ustreza sestavi sledenega indeksa. Ta pasivni pristop k naložbam ločuje ETF-e od aktivno upravljanih skladov, kjer upravitelji skladov sprejemajo naložbene odločitve, da bi presegli trg.

Ena ključnih prednosti ETF-ov je njihova diverzifikacija. Z vzdrževanjem košare vrednostnih papirjev investitorji zmanjšajo tveganje, povezano z posameznimi delnicami ali obveznicami. Poleg tega ETF-i zagotavljajo transparentnost, saj se njihove države redno razkrivajo, kar investitorjem omogoča oceno sestave sklada in razumevanje izpostavljenosti, ki jo pridobijo.

ETF-i so pridobili priljubljenost zaradi njihove prilagodljivosti, nižjih razmerij stroškov v primerjavi s tradicionalnimi vzajemnimi skladi in davčne učinkovitosti. Ponujajo investitorjem priložnost za pridobivanje izpostavljenosti določenim sektorjem ali razredom sredstev, zavarovanje pred nihanji na trgu in gradnjo raznolikega naložbenega portfelja.

Pomembno je opozoriti, da čeprav se ETF-i široko štejejo za priročno naložbeno možnost, še vedno nosijo tveganja. Vrednost ETF-a se lahko spreminja glede na uspeh podrejenih sredstev, ki jih sledi. Poleg tega določene vrste ETF-ov, kot so vzvratni ali obratni ETF-i, lahko vključujejo višje ravni tveganja in morda niso primerni za vse investitorje.

Povzeto, ETF ali borzno-trgovinski sklad je naložbeni sklad, ki se trguje na borzi in si prizadeva slediti uspehu določenega indeksa, sektorja, surovine ali razreda sredstev. ETF-i investitorjem ponujajo izpostavljenost raznolikemu portfelju sredstev, ne da bi neposredno imeli lastništvo podrejenih vrednostnih papirjev. Zagotavljajo likvidnost, transparentnost in prilagodljivost, kar jih naredi priljubljeno naložbeno izbiro. Vendar pa je pomembno upoštevati tveganja, povezana z ETF-i, in se prepričati, da se ujemajo z naložbenimi cilji in tolerancejo do tveganja posameznika.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze

Zerocoin

Zerocoin je protokol, osredotočen na zasebnost, zasnovan za izboljšanje anonimnosti transakcij, izvedenih na verižnih omrežjih.

Preberi več

Šibke roke

V kriptovalutnem svetu se izraz 'šibke roke' uporablja za opis posameznikov ali vlagateljev, ki naj bi imeli nizko toleranco do tržne volatilnosti ali pomanjkanje prepričanja v svoje naložbene odločitve.

Preberi več

Bel dokument

V svetu kriptovalut in tehnologije verige blokov je bel dokument obsežen dokument, ki podrobno opisuje podrobnosti, vizijo, tehnologijo in potencialno izvedbo določenega projekta ali kriptovalute.

Preberi več

Bel seznam (Whitelist)

V kontekstu kriptovalut in projektov verige blokov se beli seznam nanaša na seznam naslovov ali posameznikov, ki jim so podeljene določene privilegije ali dostop za sodelovanje v določenih dejavnostih znotraj ekosistema projekta.

Preberi več

Dobičkonosno kmetovanje

Dobičkonosno kmetovanje, imenovano tudi rudarjenje likvidnosti, je praksa v decentraliziranem financiranju (DeFi), kjer uporabniki lahko z zagotavljanjem likvidnosti decentraliziranim platformam ali protokolom zaslužijo nagrade ali dodatne kriptovalutne žetone.

Preberi več

Naslov

V kriptovalutah je naslov edinstven identifikator, ki predstavlja cilj (naslov denarnice) za prenos kriptovalute.

Preberi več

BIP (Predlog za izboljšavo Bitcoina)

BIP, ali Predlog za izboljšavo Bitcoina, je formalni predlog, ki ga člani skupnosti Bitcoina uporabljajo za predlaganje različnih izboljšav ali sprememb protokola Bitcoina.

Preberi več

Svečnikov grafikon

Svečnikov grafikon je vizualna predstavitev, ki se uporablja v financah za prikazovanje gibanja cen v določenem časovnem obdobju za sredstvo, kot so vrednostni papirji, derivati ali valute.

Preberi več