Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,253,499,505,438

Obseg 24 h:

$38,047,861,345

PoW

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz PoW v kripto izrazoslovju?

PoW, kar pomeni Dokaz o delu, je konsenzi mehanizem, ki se uporablja v veriženju blokov za potrjevanje transakcij, ohranjanje varnosti omrežja in doseganje soglasja med udeleženci.

V sistemu PoW se rudarji tekmujejo za reševanje kompleksnih matematičnih ugank ali algoritmov s pomočjo računsko intenzivnih izračunov. Te uganke zahtevajo veliko računske moči in porabo energije.

Prvi rudar, ki reši uganko in najde veljavno rešitev, je nagrajen s kriptovalutami in odgovoren za ustvarjanje novega bloka, ki vsebuje niz preverjenih transakcij. Proces reševanja uganke vključuje ponavljajoče se hashiranje podatkov bloka z uporabo kriptografske hash funkcije, dokler ni izpolnjen določen kriterij ali cilj. Ta cilj določi algoritem prilagajanja težavnosti omrežja, ki zagotavlja, da se bloki ustvarjajo s konstantno hitrostjo.

Ko rudar najde veljavno rešitev, jo pošlje v omrežje, in drugi udeleženci lahko preprosto preverijo rešitev z izvajanjem enakih izračunov. Ko je rešitev potrjena, se nov blok doda v veriženje blokov, in rudar je nagrajen s kriptovalutami, običajno v obliki pristojbin za transakcije ali novih kovancev.

Računska moč, potrebna za PoW, pomaga pri varovanju omrežja pred napadi, saj bi spreminjanje bloka zahtevalo veliko računskih virov, kar bi bilo ekonomsko in praktično neizvedljivo. Razpršena narava rudarjenja tudi zagotavlja, da nobena posamezna entiteta ne more nadzirati večine rudarske moči in manipulirati z omrežjem.

PoW je široko sprejet v mnogih veriženjih blokov, še posebej v Bitcoinu. Zagotavlja decentraliziran konsenzi mehanizem, kjer udeleženci kolektivno prispevajo svojo računsko moč za potrjevanje transakcij in ohranjanje integritete veriženja blokov. PoW pa je znan po visoki porabi energije zaradi računsko intenzivnih izračunov, vključenih v rudarjenje.

Skupno povedano, PoW (Dokaz o delu) je konsenzi mehanizem, ki se uporablja v veriženju blokov za potrjevanje transakcij. Rudarji tekmujejo za reševanje kompleksnih matematičnih ugank z računsko intenzivnimi izračuni. Prvi rudar, ki najde veljavno rešitev, je nagrajen s kriptovalutami in ustvari nov blok. PoW pomaga varovati omrežje in preprečuje centraliziran nadzor. Vendar pa je povezan z visoko porabo energije. PoW je široko sprejet, še posebej pri Bitcoinu, in slovi po decentraliziranosti ter trdni varnosti.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze