Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,304,815,377,261

Obseg 24 h:

$33,762,585,980

Staking

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz Staking v kripto izrazoslovju?

Staking je postopek, uporabljen v verižnih omrežjih, da se potrdijo in zavarujejo transakcije ter hkrati pridobiva nagrade. Vključuje hranjenje in 'stavitev' določene količine kriptovalutnih žetonov v digitalnem denarnem toku, da se sodeluje v mehanizmu soglasja verige blokov z dokazom o deležu (PoS) ali deležu dokazil o delegaciji (DPoS). Ko uporabniki stavijo svoje žetone, prispevajo k delovanju omrežja in pomagajo ohranjati varnost in celovitost verige blokov. Stavitelji se pogosto imenujejo tudi potrditelji ali delegatorji, odvisno od specifičnega verižnega omrežja in algoritma soglasja.

V sistemu PoS ali DPoS so potrditelji izbrani za ustvarjanje novih blokov in potrditev transakcij glede na število žetonov, ki jih imajo in so jih stavili. Več žetonov, ki jih uporabnik stavi, večja je verjetnost, da bo izbran za sodelovanje pri ustvarjanju bloka in potrditvi. Z stavo žetonov potrditelji vložijo svoja sredstva kot varnost, kar deluje kot ekonomska spodbuda za to, da delujejo pošteno in v najboljšem interesu omrežja. Če potrditelji delujejo zlonamerno ali poskušajo manipulirati sistem, se lahko soočijo s kaznimi, kot je izguba dela njihovih stavkanih žetonov.

Za svoje sodelovanje so potrditelji nagrajeni z dodatnimi kriptovalutnimi žetoni. Te nagrade se običajno ustvarjajo s pomočjo inflacijske izdaje novih žetonov ali transakcijskih pristojbin. Specifična struktura in stopnja nagrad se lahko razlikujeta glede na zasnovo verižnega omrežja. Stavitev nudi več prednosti imetnikom kriptovalut. Omogoča posameznikom zaslužek pasivnega dohodka s pomočjo njihovih žetonskih sredstev. Prav tako spodbuja decentralizacijo, saj mehanizem soglasja temelji na razpršenem omrežju potrditeljev namesto specializirane rudarske strojne opreme. Poleg tega lahko stava zagotovi bolj energetsko učinkovito alternativo sistemom dokazila o delu (PoW), saj ne zahteva obsežne računalniške moči.

Pomembno je omeniti, da so stavljene žetoni običajno zaklenjeni za določeno obdobje, znano kot obdobje stave ali obdobje preklica, odvisno od verižnega omrežja. V tem času žetoni ne morejo biti prosto preneseni ali porabljeni. Vendar pa mnoga omrežja omogočajo uporabnikom 'odstavitev' njihovih žetonov po določenem obdobju, kar zagotavlja mehanizem za likvidnost po potrebi.

Skupno povedano je staking postopek držanja in zaklepanja določene količine kriptovalutnih žetonov v digitalnem denarnem toku za sodelovanje v mehanizmu soglasja verige blokov z dokazom o deležu ali delegaciji dokazil o delegaciji. Stavitelji prispevajo k varnosti omrežja, potrjujejo transakcije in zaslužijo nagrade za svoje sodelovanje. Stavljenje omogoča priložnost za zaslužek pasivnega dohodka, spodbuja decentralizacijo in je lahko bolj energetsko učinkovito v primerjavi s sistemi dokazila o delu.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze