Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,253,499,505,438

Obseg 24 h:

$38,047,861,345

Fiatna Valuta

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz Fiatna Valuta v kripto izrazoslovju?

Fiatna valuta se nanaša na vrsto valute, ki jo izda vlada in velja za zakonito sredstvo plačila za transakcije znotraj določene države ali regije.

Je centralizirana oblika valute, ki ni podprta s fizično surovino, kot je zlato ali srebro, temveč temelji na zaupanju javnosti in oblasti vlade. Fiatne valute so ustanovljene kot uradno sredstvo plačila z odlokom vlade in so široko sprejete za izmenjavo blaga, storitev in dolgov. Delujejo kot primarno sredstvo menjave v vsakdanjih transakcijah, vključno z nakupovanjem živil, plačevanjem računov ali izvajanjem poslovnih dejavnosti.

Vrednost fiatne valute temelji predvsem na zaupanju in veri v sposobnost vlade, da ohrani stabilnost, upravlja gospodarstvo in nadzoruje inflacijo. Centralne banke, ki so odgovorne za monetarno politiko, urejajo dobavo in obtok fiatne valute za ohranjanje cenovne stabilnosti in gospodarske rasti.

Fiatne valute se običajno izdajajo v obliki bankovcev in kovancev, ki predstavljajo različne denominacije. Te fizične predstavitve fiatne valute se uporabljajo v neposrednih transakcijah, medtem ko se digitalne oblike fiatne valute široko uporabljajo za spletne ali elektronske transakcije.

Ena od značilnosti fiatne valute je, da njena vrednost ni intrinzično povezana z nobeno fizično sredstvo ali surovino. Za razliko od surovinsko podprtih valut, kot sta zlato ali srebro, je vrednost fiatne valute v veliki meri določena s percepcijo njenega nakupovalnega moči in zaupanjem v sposobnost vlade, da ohrani njeno vrednost skozi čas.

Fiatna valuta je lahko podvržena inflaciji ali devalvaciji sčasoma zaradi dejavnikov, kot so spremembe ponudbe in povpraševanja, gospodarski pogoji ali vladne politike. Centralne banke uporabljajo različna monetarna orodja in politike za obvladovanje inflacije in stabilizacijo vrednosti fiatne valute. Sklepoma, fiatna valuta je vrsta valute, izdane s strani vlade in sprejete kot zakonito sredstvo plačila znotraj določene države ali regije. Ni podprta z fizično surovino, temveč temelji na zaupanju in veri vladne stabilnosti in nadzora inflacije.

Fiatna valuta deluje kot primarno sredstvo menjave za vsakodnevne transakcije in jo urejajo centralne banke. Njena vrednost je v veliki meri določena s percepcijo javnosti in vladnimi politikami.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze

Borza

V finančnem kontekstu se izraz 'borza' nanaša na platformo ali trg, kjer je mogoče kupovati, prodajati ali trgovati z različnimi sredstvi, kot so kriptovalute, delnice, blago ali fiat valute.

Preberi več

DYOR

DYOR je kratica, ki pomeni 'Naredi svoje raziskave.' To je pogosto uporabljen izraz v kripto skupnosti in služi kot opomin posameznikom, naj pred kakršnimi koli naložbenimi ali finančnimi odločitvami izvedejo temeljite raziskave in skrbno presojo.

Preberi več

Dohodki

V kripto prostoru so dohodki koncept, ki se manj pogosto povezuje s kriptovalutami v primerjavi s tradicionalnimi delnicami.

Preberi več

DEX

DEX, kratica za decentralizirano borzo, se nanaša na vrsto kriptovalutne borze, ki deluje na decentraliziranem omrežju, običajno s pomočjo tehnologije verižnice (blockchain).

Preberi več

Flippening

Izraz flippening se uporablja v kripto prostoru za opis hipotetičnega dogodka, kjer tržna kapitalizacija ene kriptovalute preseže drugo, kar povzroči premik v njihovih razvrstitvah ali prevladi.

Preberi več

FOMO

FOMO, kratica za 'Strah pred Zgrešeno Priložnostjo', je pogost psihološki pojav, ki opisuje občutek tesnobe ali nelagodja, ki ga posamezniki doživljajo, ko verjamejo, da se drugi udeležujejo vzpodbudne ali nagrajevalne priložnosti, in se bojijo, da bodo izpuščeni.

Preberi več

FUD

FUD, kratica za 'Strah, Nesigurnost in Dvom', je izraz, ki se pogosto uporablja v kripto in investicijskih skupnostih.

Preberi več

FUDster

FUDster je izraz, ki se uporablja v kripto in investicijskem prostoru, da se opiše posameznika ali entiteto, ki aktivno širi FUD (Strah, Nesigurnost in Dvom) v skupnosti ali na trgu.

Preberi več