Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,284,707,450,059

Obseg 24 h:

$34,723,894,181

DEX

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz DEX v kripto izrazoslovju?

DEX, kratica za decentralizirano borzo, se nanaša na vrsto kriptovalutne borze, ki deluje na decentraliziranem omrežju, običajno s pomočjo tehnologije verižnice (blockchain). Za razliko od tradicionalnih centraliziranih borz, ki se zanašajo na posrednike za olajšanje transakcij, DEXi omogočajo uporabnikom neposredno trgovanje s kriptovalutami med seboj na način 'peer-to-peer'.

Na DEXu postopek trgovanja poteka neposredno med uporabniki s pomočjo pametnih pogodb, ki avtomatizirajo in izvajajo pogoje trgovanja. Pametne pogodbe delujejo kot samoizvršilne pogodbe, odpravljajo potrebo po centralizirani avtoriteti za hrambo sredstev ali posredovanje pri transakcijah. Namesto tega omrežje verižnice omogoča poravnavo in potrditev poslov.

DEXi ponujajo več prednosti v primerjavi s centraliziranimi borzami.

Prvič, spodbujajo večjo zasebnost in varnost, saj uporabniki obdržijo nadzor nad svojimi sredstvi, ne da bi jih morali polagati na centralizirano platformo. To zmanjšuje tveganje hekanja ali kraje, povezano s centraliziranimi borzami.

Drugič, DEXi spodbujajo transparentnost, saj so vse transakcije zabeležene na verižnici (blockchain) in jih lahko pregleda kdorkoli. Ta transparentnost pomaga zagotoviti pošteno in zaupanja vredno okolje za trgovanje. Tretjič, DEXi povečujejo avtonomijo uporabnikov in finančno svobodo, saj uporabnikom omogočajo obdržanje lastništva njihovih zasebnih ključev in neposreden nadzor nad sredstvi med celotnim postopkom trgovanja.

Uporabniki niso dolžni ustvarjati računov ali zagotavljati osebnih informacij, kar omogoča bolj odprto in vključujoče trgovanje. DEXi lahko delujejo na različne načine. Nekateri izkoriščajo knjige naročil na verižnici, kjer so naročila za nakup in prodajo zabeležena na sami verižnici. Drugi uporabljajo rešitve izven verižnice ali rešitve druge stopnje za izboljšanje razširljivosti in zmanjšanje transakcijskih stroškov, hkrati pa poravnavajo posle na verižnici.

Ena od opaznih značilnosti DEXov je, da podpirajo trgovanje z različnimi kriptovalutami, vključno s priljubljenimi žetoni in novo ustvarjenimi žetoni ali sredstvi. To odpira možnosti za sodelovanje uporabnikov v prodajah žetonov, začetnih ponudbah kovancev (ICOs) ali trgovini z edinstvenimi digitalnimi sredstvi. Pomembno je omeniti, da čeprav DEXi ponujajo prednosti, kot so povečana varnost in zasebnost, se soočajo tudi z izzivi, kot so omejitve likvidnosti, uporabniška izkušnja in regulatorni vidiki.

Poleg tega morajo uporabniki še vedno paziti pri trgovanju na DEXih, zagotavljati, da razumejo pogoje pametnih pogodb in morebitna tveganja, povezana s specifično platformo, ki jo uporabljajo.

Sklepoma je DEX decentralizirana borza, ki deluje na omrežju verižnice, omogoča neposredno trgovanje kriptovalut med uporabniki brez posrednikov. DEXi spodbujajo zasebnost, varnost, transparentnost in avtonomijo uporabnikov. Uporabljajo pametne pogodbe za avtomatizacijo in izvajanje poslov, kar uporabnikom omogoča nadzor nad sredstvi med celotnim postopkom trgovanja. Čeprav DEXi ponujajo prednosti v primerjavi s centraliziranimi borzami, morajo uporabniki poznati funkcije specifične platforme in paziti pri trgovanju.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze

DeFI

DeFi, kratica za decentralizirano finance, se nanaša na hitro rastoče gibanje in ekosistem, ki si prizadeva ponovno ustvariti tradicionalne finančne sisteme in storitve z uporabo decentraliziranih tehnologij, še posebej verižnice (blockchain) in pametne pogodbe.

Preberi več

dApp

DApp, kratica za decentralizirano aplikacijo, se nanaša na aplikacijo, ki deluje na decentraliziranem omrežju, običajno na verižnici (blockchain).

Preberi več

DAO

DAO, or Decentralized Autonomous Organization, refers to a type of organization or entity that operates through smart contracts on a blockchain, with decisions made collectively by its participants rather than a central authority.

Preberi več

Konsenz

Konsenz, v kontekstu porazdeljenih sistemov, kot je blockchain, se nanaša na kolektivni dogovor med udeleženci glede veljavnosti in vrstnega reda transakcij ali sprememb v stanju sistema.

Preberi več

Dohodki

V kripto prostoru so dohodki koncept, ki se manj pogosto povezuje s kriptovalutami v primerjavi s tradicionalnimi delnicami.

Preberi več

DYOR

DYOR je kratica, ki pomeni 'Naredi svoje raziskave.' To je pogosto uporabljen izraz v kripto skupnosti in služi kot opomin posameznikom, naj pred kakršnimi koli naložbenimi ali finančnimi odločitvami izvedejo temeljite raziskave in skrbno presojo.

Preberi več

Borza

V finančnem kontekstu se izraz 'borza' nanaša na platformo ali trg, kjer je mogoče kupovati, prodajati ali trgovati z različnimi sredstvi, kot so kriptovalute, delnice, blago ali fiat valute.

Preberi več

Fiatna Valuta

Fiatna valuta se nanaša na vrsto valute, ki jo izda vlada in velja za zakonito sredstvo plačila za transakcije znotraj določene države ali regije.

Preberi več