Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,253,499,505,438

Obseg 24 h:

$38,047,861,345

Trda Vilica (Hard Fork)

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz Trda Vilica (Hard Fork) v kripto izrazoslovju?

V svetu tehnologije veriženja podatkovnih blokov (blockchain) trda vilica označuje pomembno in trajno odstopanje od protokola omrežja veriženja podatkovnih blokov, kar vodi v ustvarjanje dveh ločenih in različnih verig. Do trde vilice pride, ko se pravila delovanja veriženja podatkovnih blokov posodobijo ali spremenijo na način, ki ni združljiv s prejšnjo različico.

Med trdo vilico se omrežje veriženja podatkovnih blokov dejansko razdeli na dve veji, pri čemer ena veja sledi staremu naboru pravil, druga veja pa novemu naboru pravil. Do tega lahko pride iz različnih razlogov, na primer zaradi naslavljanja varnostnih ranljivosti, uvedbe novih funkcij ali reševanja nesoglasij v skupnosti glede smeri omrežja.

Trde vilice običajno zahtevajo soglasje med udeleženci omrežja, da so uspešne. To soglasje lahko dosežemo s skupinskimi razpravami, postopki glasovanja ali podporo razvijalcev in rudarjev, ki se strinjajo z uporabo novih pravil. Ko je soglasje doseženo, se ustvari nova veriga, prejšnja veriga pa še naprej deluje na osnovi starih pravil. Po trdi vilici obe verigi delujeta neodvisno in imata lahko svoje ločene skupnosti, rudarje in imetnike žetonov. Vsaka veriga ima svojo zgodovino transakcij in se lahko še naprej razvija neodvisno, kar lahko privede do različnih razvojnih poti in razlik v lastnostih omrežja. Trde vilice lahko privedejo do ustvarjanja novih kriptovalut ali žetonov. Na primer, ko je Bitcoin doživel trdo vilico leta 2017, je privedlo do ustvarjanja Bitcoina Cash (BCH) kot ločene kriptovalute. Imetniki žetonov na prvotni verigi običajno prejmejo enako količino žetonov na novi verigi, kar odraža njihovo lastništvo pred vilico. Pomembno je omeniti, da lahko trda vilica ustvari negotovosti in izzive. Lahko povzroči začasne motnje ali zmedo v omrežju, saj se udeleženci prilagajajo spremembam. Poleg tega morajo imetniki prvotne kriptovalute biti pozorni na morebitna tveganja in premisleke v zvezi z novo verigo, vključno s varnostjo, sprejetjem in splošno podporo skupnosti. Skratka, trda vilica v kontekstu tehnologije veriženja podatkovnih blokov označuje pomembno in trajno odstopanje od protokola omrežja veriženja podatkovnih blokov, kar vodi v ustvarjanje dveh ločenih in različnih verig. Do tega pride, ko se pravila delovanja veriženja podatkovnih blokov posodobijo ali spremenijo na način, ki ni združljiv s prejšnjo različico. Trde vilice zahtevajo soglasje udeležencev omrežja in lahko privedejo do ustvarjanja novih kriptovalut ali žetonov. Trde vilice prinašajo tako priložnosti kot izzive ter lahko vodijo do različnih razvojnih poti za ločene verige.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze