Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,304,815,377,261

Obseg 24 h:

$33,762,585,980

KYC

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz KYC v kripto izrazoslovju?

KYC označuje 'Poznaj svojega kupca' in je postopek, ki ga finančne institucije, podjetja in organizacije upoštevajo za preverjanje identitete svojih strank ali kupcev. KYC postopki so bistven del prizadevanj za skladnost z zakonodajo in so zasnovani za preprečevanje nezakonitih dejavnosti, kot so pranje denarja, goljufije in financiranje terorizma.

Namen KYC je zagotoviti, da imajo podjetja zadostne informacije o svojih strankah za oceno ravni tveganja, povezanega z njimi, in vzpostavitev transparentnega in zaupanja vrednega odnosa. Vključuje zbiranje in preverjanje različnih vrst informacij, kot so osebni podatki, naslov bivanja, kontaktni podatki in v nekaterih primerih finančne informacije.

KYC postopek običajno vključuje več korakov. Stranke morajo zagotoviti veljavne identifikacijske dokumente, kot so potni listi ali vozniška dovoljenja, in včasih dokazila o naslovu, kot so računi za komunalne storitve ali izpiski bančnih izjav. Podjetja nato preverijo zagotovljene informacije prek neodvisnih virov ali podatkovnih baz, da potrdijo njihovo točnost.

KYC postopki so urejeni s pravnimi in regulativnimi zahtevami, ki jih določajo vladne oblasti, finančni regulatorji in organi, specifični za posamezno industrijo. Te regulacije se razlikujejo glede na pristojnosti, vendar na splošno ciljajo na zaščito finančnega sistema pred kriminalnimi dejavnostmi, spodbujanje transparentnosti in varstvo interesov strank.

Za finančne institucije, kot so banke, je KYC obvezna zahteva za pridobivanje strank in odpiranje računov. Pomaga jim oceniti tveganje profilov strank in se skladati z zahtevami za preprečevanje pranja denarja (AML) in financiranje terorizma (CTF). Ne finančne entitete, vključno s kriptovalutnimi borzami, procesorji plačil in drugimi reguliranimi podjetji, prav tako izvajajo KYC postopke za zagotavljanje skladnosti z relevantnimi zakoni in predpisi.

KYC je v digitalni dobi postajal vse pomembnejši, kjer so spletne transakcije in oddaljeni stiki pogosti. Veliko podjetij zdaj uporablja digitalne rešitve za preverjanje identitete, da poenostavijo KYC postopek in izboljšajo udobje strank, obenem pa ohranjajo skladnost z regulativnimi zahtevami. Pomembno je poudariti, da KYC postopki dajejo prednost zasebnosti in varnosti informacij strank.

Podjetja so dolžna odgovorno ravnati s podatki strank, zagotavljati, da so shranjeni varno in uporabljeni samo za namene, ki so navedeni v njihovih pravilnikih o zasebnosti.

Skratka, KYC ali 'Poznaj svojega kupca' je postopek, ki ga podjetja in finančne institucije upoštevajo za preverjanje identitete svojih strank in oceno povezanih tveganj. Je ključna sestavina prizadevanj za skladnost z zakonodajo, da se preprečijo nezakonite dejavnosti in zagotovi preglednost. KYC vključuje zbiranje in preverjanje informacij o strankah prek različnih identifikacijskih dokumentov in neodvisnih virov. Urejajo ga pravne in regulativne zahteve ter cilja na zaščito finančnega sistema in varstvo interesov strank.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze