Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,253,499,505,438

Obseg 24 h:

$38,047,861,345

Rudarjenje

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz Rudarjenje v kripto izrazoslovju?

Rudarjenje v kontekstu tehnologije veriženja blokov se nanaša na postopek potrjevanja in dodajanja novih transakcij v omrežje veriženja blokov. Gre za temeljni mehanizem, ki zagotavlja celovitost, varnost in decentralizacijo veriženja blokov.

Rudarjenje vključuje uporabo specializirane strojne opreme in programske opreme za izvajanje kompleksnih matematičnih izračunov, pogosto imenovanih rudarski algoritmi ali kriptografske uganke. Ti izračuni so zasnovani tako, da so računsko intenzivni in zahtevajo znatno računsko moč.

Rudarji zberejo transakcije iz omrežja in preverijo njihovo veljavnost, tako da se prepričajo, da se držijo pravil in konsenzo protokolov veriženja blokov. Potrdijo digitalne podpise, preverijo razpoložljive bilance in preverijo morebitno podvajanje porabe.

Ko so transakcije potrjene, rudarji združijo skupaj v blok. Vsak blok vsebuje niz transakcij in edinstven identifikator, imenovan 'glava bloka'. Glava bloka vsebuje metapodatke, kot so sklic na prejšnji blok, časovni žig in nonce (naključna številka).

Rudarski proces vključuje poskus iskanja primerne nonce, ki v kombinaciji z glavo bloka proizvede vrednost hash, ki ustreza specifičnim merilom, določenim s konsenzo algoritma omrežja. Ta proces, imenovan dokaz o delu (PoW), zahteva, da rudarji vložijo računske vire in tekmujejo med seboj za rešitev kriptografske uganke.

Prvi rudar, ki najde veljavno nonce in uspešno reši uganko, razpošlje novo ustvarjen blok v omrežje za potrditev. Drugi rudarji preverijo rešitev in transakcije bloka, zagotavljajo, da blok sledi konsenzo pravil omrežja.

Rudarjenje služi več namenom v ekosistemu veriženja blokov. Najprej omogoča potrjevanje in potrditev transakcij, zagotavljajoč natančnost in celovitost veriženja blokov. Drugič, pomaga varovati omrežje pred zlonamernimi dejavnostmi, saj bi spreminjanje bloka zahtevalo ogromno računsko moč in vire.

Rudarje spodbuja k sodelovanju v procesu rudarjenja prek rudarskih nagrad. Ko rudar uspešno ustvari nov blok, jih običajno nagradijo s točno določenim številom novo ustvarjenih kriptovalutnih žetonov ali transakcijskimi provizijami iz vključenih transakcij. Ta mehanizem nagrad spodbuja rudarje, da vložijo svojo računsko moč za varovanje omrežja in vzdrževanje delovanja veriženja blokov.

Pomembno je poudariti, da lahko različna omrežja veriženja blokov uporabljajo različne mehanizme konsenza, kot so dokaz o delu (PoW), dokaz o lastništvu (PoS) ali delegiran dokaz o lastništvu (DPoS), ki imajo različice v procesu rudarjenja. Ti mehanizmi temeljijo na različnih načelih, na primer na posedovanju deleža v omrežju ali delegiranju glasovalne moči, namesto samo na računski moči.

Skupno povedano, rudarjenje v kontekstu tehnologije veriženja blokov se nanaša na postopek potrjevanja in dodajanja novih transakcij v omrežje veriženja blokov. Vključuje uporabo specializirane strojne opreme in programske opreme za reševanje kompleksnih matematičnih ugank. Rudarji preverijo veljavnost transakcij, jih združijo v bloke in tekmujejo za iskanje ustreznega nonce, ki reši kriptografsko uganko. Rudarjenje igra ključno vlogo pri vzdrževanju celovitosti, varnosti in decentralizacije veriženja blokov. Rudarje spodbuja s rudarskimi nagradami, običajno v obliki kriptovalutnih žetonov. Podrobnosti postopka rudarjenja se lahko razlikujejo glede na omrežje veriženja blokov in uporabljen mehanizem konsenza.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze

Rudar

V kontekstu rudarjenja s kriptovalutami se rudar nanaša na specializirano strojno opremo, ki se uporablja za izvajanje računskih nalog, potrebnih za preverjanje in dodajanje novih blokov v blockchain omrežje.

Preberi več

Maksimalna Dobava

Maksimalna dobava se nanaša na skupno število ali največjo količino določene kriptovalute ali žetona, ki bo kdajkoli ustvarjena ali na voljo na trgu.

Preberi več

Masternode

Masternode je vrsta vozlišča v blockchain omrežju, ki izvaja specializirane funkcije onkraj običajnega preverjanja transakcij in potrjevanja blokov.

Preberi več

Tržna kapitalizacija

Tržna kapitalizacija, pogosto imenovana 'market cap', je finančna metrika, ki se uporablja za merjenje skupne vrednosti ali velikosti javno trgovalnega podjetja ali kriptovalute.

Preberi več

Banish

Banish pomeni nezamenljiv žeton in predstavlja edinstven digitalni vir ali predmet, ki obstaja na omrežju veriženja blokov.

Preberi več

Nocoiner

Izraz 'nocoiner' je slengovski izraz, ki ga uporabljajo v kriptoskupnosti za opis osebe, ki nima ali ne poseduje nobenih kriptovalut.

Preberi več

Papirnata denarnica

Papirnata denarnica je oblika shranjevanja kriptovalut izven omrežja. Vključuje generiranje in izpisovanje javnih in zasebnih ključev, povezanih s kriptovalutno denarnico, na fizičen kos papirja ali drug trajen material.

Preberi več

Portfelj

V kontekstu financ in naložb se izraz 'portfelj' nanaša na zbirko ali kombinacijo različnih sredstev, ki jih ima posameznik ali podjetje.

Preberi več