Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,253,499,505,438

Obseg 24 h:

$38,047,861,345

Pametna pogodba

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz Pametna pogodba v kripto izrazoslovju?

Pametna pogodba je samoizvršilna pogodba, kjer so pogoji sporazuma neposredno zapisani v vrsticah kode. Deluje na platformi veriženja blokov, na primer Ethereum, in samodejno uveljavlja pogoje, dogovorjene med vpletenimi strankami. Pametne pogodbe odpravljajo potrebo po posrednikih, saj so zasnovane za samodejno izvrševanje in uveljavljanje sporazuma. Pametne pogodbe se gradijo s pomočjo programskih jezikov, ki so posebej zasnovani za njihovo ustvarjanje, kot je Solidity za Ethereum. Vsebujejo nabor pravil in pogojev, ki določajo ukrepe, ki jih je treba sprejeti ob pojavu določenih predhodno določenih dogodkov. Ti dogodki lahko vključujejo izpolnitev določenih pogojev, potek časa ali pojav zunanjih sprožilcev.

Ko so pametne pogodbe enkrat implementirane na verigi blokov, so nespremenljive, pregledne in varne pred manipulacijo. Kodo in izvrševanje pogodbe lahko pregleda in preveri kdorkoli na omrežju verige blokov, kar zagotavlja zaupanje in odpravlja potrebo po zanašanju izključno na posrednike. Potencialne aplikacije pametnih pogodb so obsežne. Uporabljajo se lahko za različne namene, vključno s finančnimi transakcijami, upravljanjem dobavne verige, dogovori o nepremičninah, decentraliziranimi aplikacijami (DApps) in še več. Pametne pogodbe lahko avtomatizirajo procese, optimizirajo operacije in izboljšajo varnost in preglednost v različnih industrijah.

Ko so izpolnjeni predhodno določeni pogoji pametne pogodbe, se ta avtomatsko izvede dogovorjene ukrepe. Na primer, v preprosti finančni pametni pogodbi, ko stranka A pošlje določeno količino kriptovalute stranki B, pametna pogodba avtomatsko prenese ustrezna sredstva stranki B brez potrebe po ročnem posredovanju. Pametne pogodbe ponujajo več prednosti v primerjavi s tradicionalnimi pogodbami. Same se izvajajo, kar odpravlja potrebo po posrednikih in zmanjšuje povezane stroške in zamude. Prav tako so bolj varne, saj je koda shranjena na verigi blokov in je varna pred manipulacijo. Preglednost in nespremenljivost pametnih pogodb spodbujata zaupanje med vpletenimi strankami.

Kljub temu je pomembno opozoriti, da so pametne pogodbe le tako zanesljive kot koda, na kateri so zgrajene. Napake ali ranljivosti v kodi lahko privedejo do nepredvidenih posledic. Zato so temeljito testiranje, revizije in varnostni ukrepi bistveni pri razvoju in implementaciji pametnih pogodb.

Skupno povedano je pametna pogodba samoizvršilna pogodba s pogoji, neposredno zapisanimi v vrsticah kode. Deluje na platformi veriženja blokov, avtonomno izvaja in uveljavlja sporazum brez potrebe po posrednikih. Pametne pogodbe ponujajo preglednost, nespremenljivost in varnost ter lahko avtomatizirajo procese in optimizirajo operacije v različnih industrijah. Temeljito testiranje in revizije so pomembne za zagotavljanje zanesljivosti in varnosti pametnih pogodb.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze