Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,253,499,505,438

Obseg 24 h:

$38,047,861,345

dApp

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz dApp v kripto izrazoslovju?

DApp, kratica za decentralizirano aplikacijo, se nanaša na aplikacijo, ki deluje na decentraliziranem omrežju, običajno na verižnici (blockchain). Uporablja načela decentralizacije, transparentnosti in nezmožnosti spreminjanja, da uporabnikom zagotovi izboljšano varnost, zasebnost in nadzor nad njihovimi podatki in interakcijami.

Za razliko od tradicionalnih aplikacij, ki so običajno zgrajene na centraliziranih strežnikih in jih nadzira ena entiteta, DApp deluje na decentraliziranih omrežjih, kot so Ethereum ali EOS. Ta omrežja uporabljajo tehnologijo verižnice (blockchain) za olajšanje neposrednih interakcij med posamezniki in zagotavljanje integritete ter zaupanja vrednosti aplikacije.

DAppi so zasnovani kot odprtokodni, kar pomeni, da je spodnji koda in pametne pogodbe dostopne javnosti, kar omogoča transparentnost in sodelovanje. Decentralizirana narava DAppov odpravlja potrebo po posrednikih in centralnih oblasteh, uporabnikom pa omogoča neposreden nadzor nad njihovimi digitalnimi sredstvi in zmanjšuje odvisnost od tretjih oseb.

DAppi lahko zajemajo širok spekter aplikacij in uporab. Lahko vključujejo platforme za decentralizirano finance (DeFi), decentralizirane borze, sisteme digitalnih identitet, rešitve za upravljanje dobavne verige, igralne platforme, socialna omrežja in še več.

Definirajoča značilnost DAppa je njegova decentralizirana arhitektura, kjer se podatki in nadzor distribuirajo med udeleženci omrežja namesto shranjevanja na centralnem strežniku. Za interakcijo z DAppom uporabniki običajno potrebujejo združljivo kriptovalutno denarnico in dostop do verižnice (blockchain), na kateri je DApp zgrajen.

DAppi pogosto uporabljajo žetone kot sredstvo menjave v aplikaciji, kar uporabnikom omogoča izvajanje transakcij, trgovanje ali sodelovanje v procesih upravljanja. Prednosti DAppov vključujejo izboljšano varnost, saj so podatki shranjeni po več vozliščih v omrežju, kar zagotavlja odpornost proti posameznim točkam odpovedi ali vdoru. DAppi ponujajo tudi povečano zasebnost, saj osebni podatki niso shranjeni na centralnih strežnikih, ki so dovzetni za neavtoriziran dostop. Vendar se DAppi soočajo tudi z izzivi, kot so razširljivost, uporabniška izkušnja in regulatorni vidiki. Razvijalci nenehno delajo na izboljšavah teh vidikov, da bi DAppi postali bolj prijazni do uporabnikov in sposobni obvladovanja večjega števila uporabnikov.

Sklepoma je DApp decentralizirana aplikacija, ki deluje na verižnici (blockchain) ali decentraliziranem omrežju. Uporablja načela decentralizacije, transparentnosti in nezmožnosti spreminjanja, da uporabnikom zagotovi izboljšano varnost, zasebnost in nadzor. DAppi odpravljajo potrebo po posrednikih in centralnih oblasteh, omogočajo neposredne medsebojne interakcije in pooblaščajo uporabnike. Zajemajo različne aplikacije in uporabne primere, njihova odprtokodna narava pa spodbuja transparentnost in sodelovanje.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze

DAO

DAO, or Decentralized Autonomous Organization, refers to a type of organization or entity that operates through smart contracts on a blockchain, with decisions made collectively by its participants rather than a central authority.

Preberi več

Konsenz

Konsenz, v kontekstu porazdeljenih sistemov, kot je blockchain, se nanaša na kolektivni dogovor med udeleženci glede veljavnosti in vrstnega reda transakcij ali sprememb v stanju sistema.

Preberi več

Kriptovaluta

Kriptovaluta se nanaša na digitalno ali virtualno obliko valute, ki temelji na kriptografskih tehnikah za varnost in deluje na decentraliziranih omrežjih imenovanih verižnice (blockchain).

Preberi več

Kripto

'Kripto' je okrajšava za 'kriptovaluta' ali 'kriptografska valuta.' Označuje digitalne ali virtualne valute, ki za varnost uporabljajo kriptografijo in delujejo na decentraliziranih omrežjih imenovanih verige blokov.

Preberi več

DeFI

DeFi, kratica za decentralizirano finance, se nanaša na hitro rastoče gibanje in ekosistem, ki si prizadeva ponovno ustvariti tradicionalne finančne sisteme in storitve z uporabo decentraliziranih tehnologij, še posebej verižnice (blockchain) in pametne pogodbe.

Preberi več

DEX

DEX, kratica za decentralizirano borzo, se nanaša na vrsto kriptovalutne borze, ki deluje na decentraliziranem omrežju, običajno s pomočjo tehnologije verižnice (blockchain).

Preberi več

Dohodki

V kripto prostoru so dohodki koncept, ki se manj pogosto povezuje s kriptovalutami v primerjavi s tradicionalnimi delnicami.

Preberi več

DYOR

DYOR je kratica, ki pomeni 'Naredi svoje raziskave.' To je pogosto uporabljen izraz v kripto skupnosti in služi kot opomin posameznikom, naj pred kakršnimi koli naložbenimi ali finančnimi odločitvami izvedejo temeljite raziskave in skrbno presojo.

Preberi več