Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,253,499,505,438

Obseg 24 h:

$38,047,861,345

Konsenz

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz Konsenz v kripto izrazoslovju?

Konsenz, v kontekstu porazdeljenih sistemov, kot je blockchain, se nanaša na kolektivni dogovor med udeleženci glede veljavnosti in vrstnega reda transakcij ali sprememb v stanju sistema. Gre za temeljno načelo, ki omogoča varno delovanje decentraliziranih omrežij in vzdrževanje skupne in zaupanja vredne evidence.

V decentraliziranem omrežju ni centralne oblasti, ki bi določala ali preverjala transakcije. Namesto tega več vozlišč ali udeležencev sodeluje skupaj pri potrjevanju in dogovarjanju o stanju omrežja. Mehanizmi konsenza določajo pravila in protokole, ki zagotavljajo dogovor med udeleženci, tudi v prisotnosti morebitnih konfliktov ali zlonamernih dejavnikov. Konsenz je ključen za ohranjanje celovitosti in varnosti omrežja. Preprečuje podvajanje porabe sredstev, goljufije in druge zlonamerne dejavnosti z zagotavljanjem veljavnosti transakcij, ki jih večina udeležencev potrdi. Prav tako zagotavlja, da imajo vsa vozlišča v omrežju skupen in usklajen pogled na skupno evidenco.

Razvili so se različni mehanizmi konsenza za doseganje dogovora v decentraliziranih omrežjih. Eden od znanih mehanizmov je dokaz o delu (Proof of Work - PoW), ki ga uporabljajo kriptovalute, kot je Bitcoin. Pri PoW udeleženci, imenovani rudarji, tekmujejo pri reševanju kompleksnih matematičnih problemov, ki zahtevajo računsko moč. Prvi rudar, ki reši problem, sme dodati nov blok v verižnico in je nagrajen za svoje delo. Ta tekmovalec postopek zagotavlja dogovor in varuje omrežje pred manipulacijo.

Drug mehanizem konsenza je dokaz o deležu (Proof of Stake - PoS), ki ga uporabljajo kriptovalute, kot je Ethereum. Pri PoS udeleženci, imenovani validatorji, so izbrani za ustvarjanje novih blokov na podlagi lastništva ali 'deleža' kriptovalute. Validatorji se izbirajo na podlagi dejavnikov, kot so število kovancev, ki jih imajo, ali njihov ugled v omrežju. Ta mehanizem zmanjšuje potrebo po obsežni računski moči in porabi energije, zaradi česar je učinkovitejši v primerjavi s PoW.

Drugi mehanizmi konsenza, kot so Delegated Proof of Stake (DPoS), Practical Byzantine Fault Tolerance (PBFT) ali Directed Acyclic Graphs (DAG), so bili tudi razviti, vsak s svojim edinstvenim pristopom k doseganju konsenza.

Sklepoma, konsenz v decentraliziranih sistemih se nanaša na kolektivni dogovor med udeleženci glede veljavnosti in vrstnega reda transakcij ali sprememb v stanju sistema. Mehanizmi konsenza določajo pravila in protokole za zagotovitev dogovora in varnosti omrežja pred zlonamernimi dejavnostmi. Različni mehanizmi konsenza, vključno z dokazom o delu in dokazom o deležu, so bili razviti za doseganje konsenza na različne načine. Konsenz je ključen za ohranjanje celovitosti in zaupanja vrednosti decentraliziranih omrežij, kot je blockchain.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze

Kriptovaluta

Kriptovaluta se nanaša na digitalno ali virtualno obliko valute, ki temelji na kriptografskih tehnikah za varnost in deluje na decentraliziranih omrežjih imenovanih verižnice (blockchain).

Preberi več

Kripto

'Kripto' je okrajšava za 'kriptovaluta' ali 'kriptografska valuta.' Označuje digitalne ali virtualne valute, ki za varnost uporabljajo kriptografijo in delujejo na decentraliziranih omrežjih imenovanih verige blokov.

Preberi več

Popravek

V kontekstu finančnih trgov se 'popravek' nanaša na začasno obratno gibanje ali prilagoditev cene sredstva ali trga, ki ga vrne nazaj v skladu s svojo temeljno vrednostjo.

Preberi več

Potrditev

V kontekstu kriptovalut se 'potrditev' nanaša na postopek, s katerim se transakcije potrjujejo in dodajajo v verigo blokov.

Preberi več

DAO

DAO, or Decentralized Autonomous Organization, refers to a type of organization or entity that operates through smart contracts on a blockchain, with decisions made collectively by its participants rather than a central authority.

Preberi več

dApp

DApp, kratica za decentralizirano aplikacijo, se nanaša na aplikacijo, ki deluje na decentraliziranem omrežju, običajno na verižnici (blockchain).

Preberi več

DeFI

DeFi, kratica za decentralizirano finance, se nanaša na hitro rastoče gibanje in ekosistem, ki si prizadeva ponovno ustvariti tradicionalne finančne sisteme in storitve z uporabo decentraliziranih tehnologij, še posebej verižnice (blockchain) in pametne pogodbe.

Preberi več

DEX

DEX, kratica za decentralizirano borzo, se nanaša na vrsto kriptovalutne borze, ki deluje na decentraliziranem omrežju, običajno s pomočjo tehnologije verižnice (blockchain).

Preberi več