Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,304,815,377,261

Obseg 24 h:

$33,762,585,980

Atomske izmenjave

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz Atomske izmenjave v kripto izrazoslovju?

Atomska izmenjava, znana tudi kot trgovina prek verig ali atomska trgovina prek verig, je tehnologija, ki omogoča neposredno trgovino od posameznika do posameznika prek različnih omrežij veriženja blokov. Preprosto povedano omogoča menjavo ene kriptovalute za drugo brez potrebe po zaupanja vredni tretji osebi, kot je centralizirana borza.

Izraz 'atomska' izhaja iz računalniške znanosti in pomeni, da je operacija nedeljiva, kar pomeni, da se lahko izvede le v celoti ali sploh ne, s čimer se zagotavlja varnost sredstev v transakciji. Če med izmenjavo pride do težav, se transakcija prekliče, sredstva pa se vrnejo njihovim izvirnim lastnikom, tako da nobena stranka ne ostane prikrajšana.

Ta inovativen koncept je bil prvič predlagan leta 2013 in je postal vse bolj pomemben s širjenjem kriptovalutnega trga. Načelo atomske izmenjave temelji na kriptografski tehnologiji, imenovani pogodbe s časovno ključavnico (HTLC). HTLC so vrsta pametnih pogodb, ki zagotavljajo, da se stranke vključene v transakcijo držijo svojih dogovorov.

Postavlja pogoje, ki zahtevajo, da obe stranki potrdita prejem sredstev v določenem časovnem okviru s kriptografskim dokazom. Na primer, recimo, da želi Alice zamenjati svoj Bitcoin za Bobov Ethereum. Tako Alice kot Bob bi ustvarila transakcijo na svojih ustvarjalcih (Bitcoin in Ethereum), zaklenjenih s isto skrito kriptografsko ključavnico.

Alice pošlje svoj Bitcoin Bobu, in Bob pošlje svoj Ethereum Alici. Nato morata odkleniti prejeta sredstva s skritim ključem. Če katera od njiju ne potrdi prejema, transakcija ne bo izvedena, in sredstva se bodo vrnila.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze

ATL

V finančnem in še posebej v kriptovalutnih kontekstih kratica 'ATL' označuje 'Vsečasni nizki' ('All-Time Low'). Označuje najnižjo točko cene, ki jo je določeno sredstvo, kot je delnica ali kriptovaluta, kdaj doseglo v celotni zgodovini trgovanja.

Preberi več

ATH

V finančnem svetu in še posebej na trgih kriptovalut je 'ATH' kratica za 'Vsečasni rekord' ('All-Time High'). Označuje najvišjo vrednost ali ceno, ki jo je določeno sredstvo, kot je delnica ali kriptovaluta, kdaj doseglo v celotni zgodovini trgovanja.

Preberi več

Razdelitev žetonov (Airdrop)

Izraz 'razdelitev žetonov' označuje način, kako se brezplačni žetoni ali kovanci razdelijo imetnikom določene kriptovalute. To se običajno izvaja kot strategija za promocijo nove kriptovalute ali za nagraditev zvestih uporabnikov omrežja veriženja blokov.

Preberi več

Arbitraža

Arbitraža se nanaša na prakso izkoriščanja cenovnih neskladij med različnimi kripto borzami. To se zgodi, ko se kriptovaluta prodaja po različnih cenah na ločenih platformah.

Preberi več

Nosilec vreče

Nosilec vreče se nanaša na vlagatelja ali trgovca, ki drži sredstvo, ki je močno izgubilo vrednost, običajno z malo ali skoraj nobenimi možnostmi za povrnitev svoje nekdanje cene.

Preberi več

Medved-kit

Izraz 'medved-kit' se uporablja na kriptovalutnih trgih in združuje besedi 'medved' in 'kit'. Najprej razčlenimo ti dve besedi posamezno.

Preberi več

Veriženje blokov

Veriženje blokov je decentralizirana in distribuirana digitalna knjiga, ki zabeleži transakcije na mnogih računalnikih, tako da noben zabeleženi podatek ne more biti retrospektivno spremenjen, brez spremembe vseh naslednjih blokov.

Preberi več

Blok

Blok je zbirka podatkov, ki vsebuje sklop preverjenih in potrjenih transakcij. Deluje kot gradnik veriženja blokov, od tod tudi ime.

Preberi več