Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,253,499,505,438

Obseg 24 h:

$38,047,861,345

Kriptovaluta

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz Kriptovaluta v kripto izrazoslovju?

Kriptovaluta se nanaša na digitalno ali virtualno obliko valute, ki temelji na kriptografskih tehnikah za varnost in deluje na decentraliziranih omrežjih imenovanih verižnice (blockchain). Gre za vrsto digitalne premoženjske vrednosti, ki se lahko uporablja kot sredstvo za izmenjavo blaga, storitev ali naložb. Kriptovalute so zasnovane tako, da omogočajo varne in zasebne transakcije ter odpravljajo potrebo po posrednikih, kot so banke ali finančne institucije. Uporabljajo kriptografijo, metodo šifriranja informacij, za zavarovanje transakcij, nadzor ustvarjanja novih enot ter preverjanje prenosa sredstev.

Osnovna tehnologija za kriptovalute je verižnica (blockchain), ki je decentraliziran in distribuiran računovodski sistem, ki beleži vse transakcije prek omrežja računalnikov. Ta tehnologija zagotavlja transparentnost, nezmožnost spreminjanja in odpornost proti cenzuri, saj omogoča več udeležencem, da skupaj vzdržujejo in potrjujejo zgodovino transakcij.

Najbolj znana kriptovaluta je Bitcoin, ki ga je leta 2009 predstavila anonimna oseba ali skupina, znana kot Satoshi Nakamoto. Bitcoin je preoblikoval koncept digitalnih valut, saj ponuja decentraliziran in zaupanja vreden sistem, ki omogoča neposredne transakcije med posamezniki brez posrednikov. Odkar se je pojavil Bitcoin, je bilo ustvarjenih tisoče drugih kriptovalut, pogosto imenovanih 'altcoini'. Ti alternativni kriptovalute imajo svoje edinstvene lastnosti, namene in osnovne tehnologije. Primeri vključujejo Ethereum, Ripple, Litecoin in mnoge druge.

Vrednost kriptovalut je lahko nihajoča, saj se cene spreminjajo glede na dejavnike, kot so povpraševanje na trgu, sprejetje, regulativni razvoji in investitorsko razpoloženje. Kriptovalute je mogoče kupiti, prodati ali trgovati na borzah digitalnih valut, pri čemer se njihove cene določajo glede na dinamiko ponudbe in povpraševanja. Kriptovalute ponujajo več potencialnih prednosti v primerjavi s tradicionalnimi finančnimi sistemi. Omogočajo lahko hitrejše in cenejše transakcije, povečajo dostopnost do finančnih storitev, zagotavljajo izboljšano zasebnost in varnost ter olajšujejo inovativne aplikacije, kot so pametne pogodbe in decentralizirano financiranje (DeFi). Vendar je treba opozoriti, da kriptovalute prinašajo tudi tveganja in izzive, vključno z regulativnimi negotovostmi, grožnjami kibernetske varnosti, volatilnostjo trga, možnimi goljufijami ali zlorabami ter potrebo po odgovornem skrbništvu in upravljanju digitalnih sredstev.

Sklepoma, kriptovaluta je digitalna ali virtualna oblika valute, ki temelji na kriptografskih tehnikah za varnost in deluje na decentraliziranih omrežjih imenovanih verižnice (blockchain). Ponuja varno in zasebno sredstvo za izvajanje transakcij brez posrednikov. Čeprav kriptovalute ponujajo potencialne koristi, je ključno razumeti tveganja in spreminjajočo se naravo ekosistema kriptovalut.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze

Kripto

'Kripto' je okrajšava za 'kriptovaluta' ali 'kriptografska valuta.' Označuje digitalne ali virtualne valute, ki za varnost uporabljajo kriptografijo in delujejo na decentraliziranih omrežjih imenovanih verige blokov.

Preberi več

Popravek

V kontekstu finančnih trgov se 'popravek' nanaša na začasno obratno gibanje ali prilagoditev cene sredstva ali trga, ki ga vrne nazaj v skladu s svojo temeljno vrednostjo.

Preberi več

Potrditev

V kontekstu kriptovalut se 'potrditev' nanaša na postopek, s katerim se transakcije potrjujejo in dodajajo v verigo blokov.

Preberi več

Hladna Denarnica

Izraz 'hladna denarnica' se nanaša na vrsto kriptovalutne denarnice, ki je zasnovana za shranjevanje izven omrežja, s čimer se varujejo zasebni ključi in digitalna sredstva ter jih izolira pred spletnimi grožnjami.

Preberi več

Konsenz

Konsenz, v kontekstu porazdeljenih sistemov, kot je blockchain, se nanaša na kolektivni dogovor med udeleženci glede veljavnosti in vrstnega reda transakcij ali sprememb v stanju sistema.

Preberi več

DAO

DAO, or Decentralized Autonomous Organization, refers to a type of organization or entity that operates through smart contracts on a blockchain, with decisions made collectively by its participants rather than a central authority.

Preberi več

dApp

DApp, kratica za decentralizirano aplikacijo, se nanaša na aplikacijo, ki deluje na decentraliziranem omrežju, običajno na verižnici (blockchain).

Preberi več

DeFI

DeFi, kratica za decentralizirano finance, se nanaša na hitro rastoče gibanje in ekosistem, ki si prizadeva ponovno ustvariti tradicionalne finančne sisteme in storitve z uporabo decentraliziranih tehnologij, še posebej verižnice (blockchain) in pametne pogodbe.

Preberi več