Kriptovalute:

109

Menjalnice:

10

Denarnice:

109

Tržna kapitalizacija:

$2,253,499,505,438

Obseg 24 h:

$38,047,861,345

Kripto

Zdieľať na sociálnych sieťach

Kaj pomeni izraz Kripto v kripto izrazoslovju?

'Kripto' je okrajšava za 'kriptovaluta' ali 'kriptografska valuta.' Označuje digitalne ali virtualne valute, ki za varnost uporabljajo kriptografijo in delujejo na decentraliziranih omrežjih imenovanih verige blokov. Kriptovalute so zasnovane kot sredstva izmenjave, ki posameznikom omogočajo varno in zasebno izvajanje transakcij na spletu. Uporabljajo kriptografske tehnike za varovanje transakcij, nadzor ustvarjanja novih enot in preverjanje prenosa sredstev.

Osnovna tehnologija za kriptovalute je veriga blokov, ki je distribuirana knjiga, ki beleži vse transakcije prek omrežja računalnikov. Ta decentralizirana narava kriptovalut in tehnologije verige blokov zagotavlja preglednost, nespremenljivost in odpornost proti cenzuri. Kriptovalute se lahko uporabljajo za različne namene, vključno z nakupi na spletu, naložbami, nakazili in zbiranjem sredstev za projekte prek začetnih ponudb kovancev (ICO) ali prodaje žetonov. Omogočajo transakcije od osebe do osebe, odpravljajo potrebo po posrednikih, kot so banke ali finančne institucije.

Bitcoin, ki ga je ustvarila anonimna oseba ali skupina pod psevdonimom Satoshi Nakamoto, je prva in najbolj znana kriptovaluta. Predstavil je koncept kriptovalut in tehnologije verige blokov, ki jo podpirajo. Od uvedbe bitcoina je bilo ustvarjenih tisoče drugih kriptovalut, pogosto imenovanih 'altkoini,' vsaka z lastnimi edinstvenimi značilnostmi, nameni in osnovnimi tehnologijami. Nekateri priljubljeni primeri vključujejo Ethereum, Ripple, Litecoin in Bitcoin Cash.

Vrednost kriptovalut je lahko volatilna, saj se cene spreminjajo glede na različne dejavnike, kot so povpraševanje na trgu, sprejetje, regulatorni razvoji in vlagateljski sentiment. Kriptovalute se pogosto trgujejo na specializiranih borzah digitalnih valut, njihove cene pa določajo dinamike ponudbe in povpraševanja. Kriptovalute so pritegnile pozornost zaradi potenciala za revolucioniranje različnih industrij, vključno z finance, upravljanje oskrbovalnih verig, zdravstvo in še več. Ponujajo prednosti, kot so hitrejše in cenejše transakcije, povečana dostopnost do finančnih storitev ter izboljšano zasebnost in varnost v primerjavi s tradicionalnimi finančnimi sistemi. Vendar je treba opozoriti, da se uporaba in sprejetje kriptovalut še vedno razvijata in predstavljata lasten niz tveganj in izzivov. Med te spadajo negotovosti v zvezi z regulacijo, skrbi glede kibernetske varnosti, tržna volatilnost in možne goljufije ali prevare.

Skupno povedano, 'kripto' se nanaša na kriptovalute, ki so digitalne ali virtualne valute, ki uporabljajo kriptografske tehnike za varnost in delujejo na decentraliziranih omrežjih imenovanih verige blokov. Omogočajo varne in zasebne spletne transakcije in delujejo na podlagi tehnologije verige blokov. Čeprav kriptovalute ponujajo potencialne koristi, je pomembno biti pozoren na njihova tveganja in razvoj narave kriptovalutnega okolja.

Ali menite, da je bil ta izraz jasno opredeljen?

Da

Ne

Raziščite druge kripto izraze

Popravek

V kontekstu finančnih trgov se 'popravek' nanaša na začasno obratno gibanje ali prilagoditev cene sredstva ali trga, ki ga vrne nazaj v skladu s svojo temeljno vrednostjo.

Preberi več

Potrditev

V kontekstu kriptovalut se 'potrditev' nanaša na postopek, s katerim se transakcije potrjujejo in dodajajo v verigo blokov.

Preberi več

Hladna Denarnica

Izraz 'hladna denarnica' se nanaša na vrsto kriptovalutne denarnice, ki je zasnovana za shranjevanje izven omrežja, s čimer se varujejo zasebni ključi in digitalna sredstva ter jih izolira pred spletnimi grožnjami.

Preberi več

Hladno Shranjevanje

Hladno shranjevanje je metoda, ki se uporablja za varno shranjevanje kriptovalut brez povezave z internetom, tako da so nedostopne spletnim grožnjam.

Preberi več

Kriptovaluta

Kriptovaluta se nanaša na digitalno ali virtualno obliko valute, ki temelji na kriptografskih tehnikah za varnost in deluje na decentraliziranih omrežjih imenovanih verižnice (blockchain).

Preberi več

Konsenz

Konsenz, v kontekstu porazdeljenih sistemov, kot je blockchain, se nanaša na kolektivni dogovor med udeleženci glede veljavnosti in vrstnega reda transakcij ali sprememb v stanju sistema.

Preberi več

DAO

DAO, or Decentralized Autonomous Organization, refers to a type of organization or entity that operates through smart contracts on a blockchain, with decisions made collectively by its participants rather than a central authority.

Preberi več

dApp

DApp, kratica za decentralizirano aplikacijo, se nanaša na aplikacijo, ki deluje na decentraliziranem omrežju, običajno na verižnici (blockchain).

Preberi več